Tisíce Kč jen za procházku. Chorvati v létě pořádně přitlačí

13.05.2024 8:44 | Analýza

Chystáte se letos v létě do Chorvatska? Pak si připravte nemalý finanční obnos i v případě, že budete chtít trávit čas pouze v přírodě. Na rozdíl od mnoha evropských zemí totiž v Chorvatsku musejí lidé platit vstupné, i pokud se chystají vyrazit za turistikou do národních parků. A Chorvati pořádně přitlačí. Kolem 2750 korun vyjde rodinu tvořenou dvěma dospělými a dětmi v létě jednodenní vstupenka na Plitvická jezera. A národní park Krka není ani o korunu levnější. Jen za procházku v národních parcích tak turisté během dovolené v Chorvatsku zaplatí tisíce korun.

Tisíce Kč jen za procházku. Chorvati v létě pořádně přitlačí
Foto: Repro Youtube
Popisek: Pláž v Chorvatsku - ilustrační foto

Kempování ve stanu, v autě či karavanu, vyhýbání se velkým městům a upřednostnění přírodních krás bývá v řadě evropských zemích recept, jak vidět častokrát ta nejhezčí místa za málo peněz. O Chorvatsku však nic takového neplatí, a pokud se v této Čechy oblíbené letní destinaci rozhodnete pro rekreaci spojenou s turistikou, musíte být připraveni na to, že se na mnoha místech značně „plácnete přes kapsu“.

Kdo se chystá letos do Chorvatska poprvé, musí se připravit na to, že se v tomto státě na východním pobřeží Jadranského moře platí i za vstup k přírodním krásám, a neexistuje tak možnost, že by se mohli turisté svobodně procházet po národních parcích zadarmo, jak je to zvykem v Česku, Německu, na Slovensku, Skandinávii i v mnoha zemích západní Evropy. Každý turista, který se těší, že spatří nádhernou přírodu, v níž se natáčel legendární Vinnetou, se tak musí připravit na to, že nepůjde o bezplatnou podívanou.

A ten, kdo se vrací a již dávno ví, že se v Chorvatsku platí i za možnost vidět mnohé přírodní krásy, pak možná bude žasnout nad tím, kolik do nich aktuálně stojí vstupenka. Nejde totiž o žádné symbolické vstupné, jak jej známe například v podobě vstupného do polského Krkonošského národního parku, kde turisté platí v přepočtu přibližně 50 korun za celodenní vstup, což by se dalo označit za částku, která je pochopitelná, vzhledem k tomu, že údržba turistických cest a péče o přírodní bohatství není zadarmo.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

MUDr. Milan Brázdil byl položen dotaz

Podle mě dezinformujete vy, když tvrdíte, co tvrdíte

Dobrý den, pane Brázdile, obracím se na vás zde, protože mi to přijde důvěryhodnější, i když mi zřejmě neodpovíte, snad si to aspoň přečtete. Jestli vás zajímá, co si myslím o korespondenční volbě tak vám řeknu, že je mi to úplně jedno, spíš mě štve, že vy poslanci (koalice i opozice) řešíte právě t...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nejen cestovatelé si opět připlatí, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseFilipes , 13.05.2024 12:25:38
Připlatíme si všichni a na všechno. On ten bankrot nesplatitelně zadlužených zemí Západu není žádná chiméra, jak tvrdí beznadějně zamilovaní do amerického snu a politické loutky Západu, ale poměrně blízká budoucnost. Nosatí majitelé Západu totiž spoléhali na vykradení Ruska jako na hotovou věc a ono se to zase nepovedlo. Pro země bývalého východního bloku, které se naivně přidaly k zadluženému a pozlátkovému Západu a tím se staly jeho novodobými koloniemi, to platí dvojnásob.

|  16 |  0

Další články z rubriky

Nedbalá policie? Matka střelce Kozáka našla po ohledání doma nábojnici

14:33 Nedbalá policie? Matka střelce Kozáka našla po ohledání doma nábojnici

Případ střelce na FF UK opět rozvířil mediální prostor, protože byly zveřejněny detaily z usnesení o…